deelvraag 1
DV.1. Waarom vinden wij chocolade zo lekker.
Veel mensen vinden chocolade lekker smaken. De prettige ervaring bij van chocolade komt doordat het smeltpunt van de cacaoboter (een belangrijk ingrediënt van chocolade) iets lager ligt dan de lichaamstemperatuur, waardoor het in de mond smelt.
In chocolade zitten en bepaalde hoeveelheid cafeïne en tryptofaan die bevatten, stoffen die een effect op de hersenen kunnen hebben. Onderzoek naar de populariteit van melkchocolade, pure chocolade, witte chocolade en cacaopoeder wees eerder uit dat melkchocolade door mensen het meest word gegeten en geliefd is.
Mensen zeggen dat chocolade verslavend werkt.
Zo voelt het ook, maar het is niet zo.
Er is in 1960 onderzoek gedaan naar de effecten van chocolade op de gezondheid. In 1985 is dat onderzoek uitgebreid. Hieruit zijn twee aparte analyses tevoorschijn gekomen die op 27 februari 2006 zijn gepubliceerd in het Amerikaanse medisch-wetenschappelijke tijdschrift Archives of Internal Medicine.
Het was al bekend geworden dat chocolade gunstig uitwerkt op de bloeddruk en de bloedvaten dankzij de antioxidanten (flavonoïden) in cacao. Men ging daarom na of er ook een gunstige uitwerking zou zijn ten aanzien van het overlijden aan hart- en vaatziekten, en dat blijkt inderdaad te kloppen. Hiervoor is nodig dat men per dag 4 gram cacao eet. Dit kan worden vervangen door dagelijks 10 gram pure of 13 gram melkchocolade te eten.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Chocolade
https://www.spreekbeurten.info/chocolade.html
https://www.freddo.nl/startpagina/werkstuk/chocolade/chocoladefr.htm